Doc.gr

Όζοι Θυρεοειδούς

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014
Όζοι Θυρεοειδούς
Κατά τη διάρκεια ψηλάφησης του λαιμού διαπίστωσα μια διόγκωση στην περιοχή του θυρεοειδή; Είναι επικίνδυνη;
 Η περιοχή του λαιμού μας περιλαμβάνει αρκετά ανατομικά στοιχεία, μυϊκές ομάδες, λιπώδη στοιχεία, νευρικά και αγγειακά δεμάτια, λεμφαδένες, σιελογόνους αδένες και τον θυρεοειδή. Οποιαδήποτε διόγκωση της τραχηλικής χώρας, ιδιαίτερα αν εμφανίστηκε απότομα, αυξάνει το μέγεθος της ή αν προκαλεί  πιεστικά φαινόμενα θα πρέπει να εκτιμάται από τον ιατρό σας και να προγραμματίζεται ο ανάλογος εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος.    

Πραγματοποίησα υπερηχογραφικό έλεγχο τραχήλου και διαπιστώθηκε ότι ο θυρεοειδής μου είναι
διογκωμένος. Τι πρέπει να κάνω στη συνέχεια;
Ο υπερηχογραφικός έλεγχος του θυρεοειδή αποτελεί  βασικό στοιχείο του ελέγχου του. Όταν διαπιστώνεται διόγκωση θα πρέπει να ξεκαθαρίζεται αν είναι γενικευμένη ή αν παίρνει τη μορφή οζόμορφων σχηματισμών. Ανάλογα με το χαρακτήρα της διόγκωσης, θα πρέπει να ακολουθήσει ο ενδεδειγμένος έλεγχος. Συζητήστε το θέμα με τον ενδοκρινολόγο σας.  

Άκουσα ότι οι όζοι του θυρεοειδούς μπορεί να είναι επικίνδυνοι. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Η ύπαρξη όζων στο θυρεοειδή δεν αποτελεί εκ προοιμίου στοιχείο ανησυχίας, μια και το ποσοστό τους είναι αρκετά μεγάλο στον Ελλαδικό χώρο. Συγκεκριμένα, βέβαια, υπερηχογραφικά χαρακτηριστικά του όζου, καθώς και στοιχεία από την κλινική εξέταση και το ιστορικό του ασθενούς μπορεί να αναβαθμίσουν το επίπεδο  υποψίας και να απαιτήσουν επιπλέον διερεύνηση. Συζητήστε το θέμα με τον ενδοκρινολόγο σας.  

Έχω πραγματοποιήσει ολική θυρεοειδεκτομή λόγω όζων. Ο χειρουργός μου ανέφερε ότι η ιστολογική εξέταση του παρασκευάσματος ήταν καλή. Τι πρέπει να κάνω από εδώ και πέρα;

Η αφαίρεση του θυρεοειδή έχει ως αποτέλεσμα τη δια βίου ανάγκη χορήγησης θυροξίνης σε δόση που θα καθορίσει ο ενδοκρινολόγος σας. Είναι απαραίτητος, επίσης, ο περιοδικός έλεγχος των επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα, για να γίνεται η αναπροσαρμογή της χορηγούμενης δόσης.