Doc.gr

Οστεοπόρωση

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013
Οστεοπόρωση

Τί είναι η οστεοπόρωση; Η οστεοπόρωση είναι μια μεταβολική νόσος των οστών που χαρακτηρίζεται από μεταβολή της μικροαρχιτεκτονικής τους και ελάττωση της αντοχής τους που μπορεί να οδηγήσει σε οστικά κατάγματα.  

Οστεοπόρωση εμφανίζουν μόνο οι γυναίκες;
Η οστεοπόρωση δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία νόσος, μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες και μάλιστα στην περίπτωση αυτή το οστεοπορωτικό κάταγμα έχει χειρότερη πρόγνωση.  

Άκουσα, ότι εφόσον έχω περίοδο δεν κινδυνεύω από την οστεοπόρωση- Ισχύει;
Η οστεοπόρωση  εκδηλώνεται κυρίως στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η ελάττωση, όμως, της οστικής πυκνότητας επιταχύνεται κατά την περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο, δηλαδή περίπου 5 χρόνια πριν την τελευταία έμμηνο ρύση. Επιπλέον, μια σειρά νόσων και φαρμακευτικών σκευασμάτων μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση σε νεαρές ηλικίες. Συζητήστε με το γιατρό σας για τη Δευτεροπαθή Οστεοπόρωση.  

Καταναλώνω ικανοποιητικές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων- Είμαι προφυλαγμένη από την οστεοπόρωση;
Αν και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D είναι απαραίτητη για ένα υγιή σκελετό, ένα μεγάλο μέρος της οστικής μάζας είναι γενετικά καθορισμένο και αποκτάται σε νεαρή ηλικία. Η πιθανότητα  εμφάνισης οστεοπορωτικού κατάγματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την κορυφαία οστική πυκνότητα που αποκτάται σε αυτή την νεαρή ηλικία.  

Αν και βρίσκομαι σε μετεμμηνοπαυσιακή ηλικία τα κόκαλα μου δεν πονάνε, οπότε δεν εμφανίζω οστεοπόρωση-Ισχύει;
Το οστεοπορωτικό κάταγμα συνήθως παρουσιάζει πόνο, αποτελεί, όμως, το τελικό στάδιο μιας μακροχρόνιας πορείας. Η οστεοπόρωση μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματική.  

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω έτσι ώστε να αποφύγω την οστεοπόρωση και τις επιπλοκές της;
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D, η αποφυγή του καπνίσματος, της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και καφέ, καθώς και η μυϊκή ενδυνάμωση μέσω ενός καλά οργανωμένου προγράμματος άσκησης μπορούν να βοηθήσουν τα οστά σας να παραμείνουν σε καλή κατάσταση. Η εμφάνιση, όμως, οστεοπορωτικού κατάγματος δε μπορεί να αποκλειστεί.  

Υπάρχει κάποια εξέταση που μπορεί να με πληροφορήσει για το αν πάσχω από οστεοπόρωση;
Η διαγνωστική προσέγγιση της οστεοπόρωσης περιλαμβάνει μια πληθώρα αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων. Συζητήστε με το γιατρό σας για το συνδυασμό των εξετάσεων που πρέπει να πραγματοποιήσετε.  

Υπάρχει θεραπεία για την οστεοπόρωση; Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αρκετές θεραπευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Σίγουρα ο γιατρός σας θα επιλέξει αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο.

Τι είναι η Βιταμίνη D

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013
Τι είναι η Βιταμίνη D
Τι είναι η Βιταμίνη D; 
H βιταμίνη D είναι μια “προορμόνη” η οποία συντίθεται  από το δέρμα του ανθρώπου με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας  

Υπάρχουν φυσικές πηγές Βιταμίνης 
D;
Αυξημένα επίπεδα Βιταμίνης D παρατηρούνται σε διάφορα ψάρια, όπως στο σολομό, στο μπακαλιάρο στη ρέγγα, στον τόνο, στις σαρδέλες και στο σκουμπρί.   

Ποια η δράση της Βιταμίνης 
D; 
Η Βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση διαφόρων ιχνοστοιχείων από το έντερο, κυρίως του ασβεστίου και του φωσφόρου. Επιπλέον συμμετέχει στη ρύθμιση των επιπέδων τους στα ούρα, ενώ συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στην επιμετάλλωση του σκελετού προφυλάσσοντας από την οστεοπόρωση. Τελευταίες μελέτες καταδεικνύουν και συμμετοχή της σε διάφορα στοιχεία της άμυνας του σώματος καθώς και στο καρδιαγγειακό σύστημα.  

Σε εργαστηριακό έλεγχο που πραγματοποίησα τελευταία διαπίστωσα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης 
D. Που οφείλεται αυτό και από τι κινδυνεύω; 
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στον οποίο επικρατεί η εργασία εντός κλειστών χώρων καθώς και η ενδεδειγμένη χρήση αντηλιακών για προφύλαξη από τον καρκίνο του δέρματος έχει οδηγήσει σε μείωση της έκθεση στον ήλιο και τελικά σε χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D. Tα χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D αποτελούν από τις κύριες αιτίες οστεοπόρωσης στο δυτικό κόσμο.   

Δεν έχω μετρήσει ποτέ τα επίπεδα της 
Bιταμίνης D. Πρέπει να το κάνω; 
Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D παρατηρούνται σε αρκετές παθολογικές καταστάσεις, καθώς και στην περίπτωση  της παχυσαρκίας. Επιπλέον η χορήγηση διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της Βιταμίνης D. Συζητήστε το θέμα με το γιατρό σας.  

Είμαι έγκυος ή θηλάζω. Έχει νόημα να μετρήσω επίπεδα 
Bιταμίνης D; 
Τόσο η κύηση όσο και η γαλουχία αποτελούν καταστάσεις που μπορεί να εμφανίσουν χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D. Είναι απαραίτητος ο έλεγχος των επιπέδων και η υποκατάσταση σε περίπτωση έλλειψης της έτσι ώστε να επιτύχετε ανεπίπλεκτη κύηση και γαλουχία.   

Η υποκατάσταση της Βιταμίνης 
D γίνεται εύκολα; 
Η υποκατάσταση της Βιταμίνης D, έτσι ώστε να βρισκόμαστε σε φυσιολογικά επίπεδα γίνεται εύκολα με διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, συνήθως με χορήγηση από το στόμα. Συζητήστε το θέμα με τον ενδοκρινολόγο  σας.

Κύηση και διαβήτης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013
Κύηση και διαβήτης

Γιατί πρέπει να ελέγξω την τιμή του σακχάρου μου πριν μείνω έγκυος; Γυναίκες με αυξημένες τιμές γλυκόζης κατά τις πρώτες 8 εβδομάδες  κύησης παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να φέρουν στη ζωή παιδί με προβλήματα, όπως μακροσωμία, υπερχολερυθριναιμία (ίκτερος), υπασβεσταιμία.  

Πότε πρέπει να ελέγξω το σάκχαρο μου;
Έγκυες που δεν έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη ή δεν παρουσιάζουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου πρέπει σε συνεργασία με τον γυναικολόγο τους και τον ενδοκρινολόγο τους να πραγματοποιήσουν καμπύλη γλυκόζης από την 24η-28 η εβδομάδα κύησης. Γυναίκες που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη ή παρουσιάζουν επιπλέον, προδιαθεσικούς παράγοντες πρέπει να ελέγχονται κατά την πρώτη επίσκεψη (επιβεβαίωση εγκυμοσύνης).  

Έχω Σακχαρώδη Διαβήτη. Πότε μπορώ να μείνω έγκυος;
Θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα με το θεράποντα ενδοκρινολόγο σας, ο οποίος θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες. Γενικά, θα πρέπει να έχετε πολύ καλή ρύθμιση του σακχάρου και των λιπιδίων σας καθώς και πολύ καλό έλεγχο των πιθανών επιπλοκών από τα μάτια και τους νεφρούς σας. Δεν θα πρέπει να παραληφθεί o θυρεοειδικός έλεγχος και o έλεγχος των επιπέδων της Βιταμίνης D.  

Το σάκχαρο μου είναι οριακό, κινδυνεύει το μωρό μου;
Έχει βρεθεί ότι δεν υπάρχει απόλυτα  ασφαλής τιμή σακχάρου. Όσο πιο κοντά στις φυσιολογικές τιμές βρίσκεστε, τόσο ελαττώνονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα στο μωράκι σας.  

Το σάκχαρο μου βρίσκεται εκτός φυσιολογικών ορίων, τι μπορώ να κάνω;
Σ’ αυτή την περίπτωση ο γυναικολόγος και ο ενδοκρινολόγος θα συνεργαστούν για να προγραμματίσουν τα επόμενα στάδια παρέμβασης. Δεν θα πρέπει να λάβετε από μόνη σας αποφάσεις σχετικά με διατροφές ή δίαιτες που διαβάζετε στο διαδίκτυο, στις εφημερίδες και αλλού.  

Το σάκχαρο μου είναι οριακό, πόσα κιλά μπορώ να πάρω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Το πόσα κιλά μπορείτε να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται από το βάρος σας  και το δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) που είχατε πριν τη σύλληψη, καθώς και από τις μετρήσεις σακχάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει σχετικά με το ακριβές νούμερο.  

Πώς μπορώ να βοηθήσω με τη διατροφή μου έτσι ώστε να ρυθμίσω το σάκχαρο μου καλύτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Θα πρέπει να αποφύγετε τα γλυκά και τα υπόλοιπα τρόφιμα που ανεβάζουν το σάκχαρο σας, καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά, ενώ προσπαθήστε να έχετε πολλά και μικρά γεύματα κρατώντας σταθερό το συνολικό αριθμό θερμίδων σας. Για  όλα τα παραπάνω ζητήστε οδηγίες από το γιατρό σας.
 
Εμφανίζω Σακχαρώδη Διαβήτη κύησης. Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά ή θα χρειαστεί καισαρική τομή; Η απόφαση για τη μέθοδο του τοκετού θα ληφθεί μετά από συζήτηση με τους θεράποντες ιατρούς σας (γυναικολόγο και ενδοκρινολόγο). Λαμβάνονται υπόψη μαιευτικά ζητήματα (μέγεθος και θέση παιδιού), καθώς και ενδοκρινολογικά ζητήματα.  

Κατά τη διάρκεια της κύησης ανέπτυξα Σακχαρώδη Διαβήτη κύησης. Ο τοκετός πήγε καλά. Τι κάνω από εδώ και πέρα; Έχει βρεθεί, ότι γυναίκες που εμφάνισαν Σακχαρώδη Διαβήτη κύησης έχουν αυξημένη πιθανότητα να εγκαταστήσουν Σακχαρώδη Διαβήτη στη συνέχεια της ζωής τους. Επομένως θα πρέπει να προγραμματιστεί έλεγχος γλυκαιμικού profil μέσα στο πρώτο τρίμηνο από τον τοκετό. Στη συνέχεια, ανάλογα με τα αποτελέσματα θα ακολουθήσει ο ενδεδειγμένος έλεγχος.  

Ο πρώτος έλεγχος ήταν φυσιολογικός. Έχω ξενοιάσει με το θέμα του σακχάρου;
Οι πιθανότητες να εμφανίσετε Σακχαρώδη Διαβήτη στη συνέχεια είναι αυξημένες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος, η συχνή άσκηση και σε επιλεγμένες περιπτώσεις η φαρμακοθεραπεία, μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη.  

Κατά τη διάρκεια της κύησης ανέπτυξα Σακχαρώδη Διαβήτη κύησης. Μπορώ να θηλάσω το μωρό μου; Ο θηλασμός, εφόσον δεν υπάρχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι,  αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο σίτισης του νεογέννητου. Ταυτόχρονα βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και στην απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης. Συζητήστε με το γιατρό σας τα πλεονεκτήματα του θηλασμού.  

Κατά τη διάρκεια της κύησης ανέπτυξα Σακχαρώδη Διαβήτη κύησης. Το μωρό μου γεννήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα. Πρέπει να προσέξω κάτι για το μωρό μου από εδώ και πέρα;
Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που εμφάνισαν Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας στο υπόλοιπο της ζωής τους. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία του παιδιατρού με τον ενδοκρινολόγο, καθώς και η σχολαστική καταγραφή των καμπύλων ύψους-βάρους του παιδιού. Ο θηλασμός κατά τη βρεφική ηλικία, η σωστή διατροφή του παιδιού και η συχνή άσκηση φαίνεται να αμβλύνουν την πιθανότητα εμφάνισης παιδικής ή εφηβικής παχυσαρκίας.